Άλλο ένα Ολυμπιακό βάθρο για τον Ραφαέλ Άλμπα;

22
Άλλο ένα Ολυμπιακό βάθρο για τον Ραφαέλ Άλμπα;

Με RAFAEL PEREZ VALDÉS

Χόρχε Άλμπα, Ταεκβοντό

Στο Τόκιο: René García Coffigny (προπονητής), Rick Shin (πρώην διευθυντής της Παναμερικανικής ένωσης), Rafael Alba Castillo (ο μετάλλιος μας!), Iván Fernández Quirós (εθνικός επίτροπος), Pablo Castillo Díaz (διευθυντής του Ινστιτούτου Αθλητισμού). Ιατρική). (Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Iván Fernández Quirós)

Μια μαγική πινελιά περιβάλλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, δεν αρκούσε να πούμε «Άνοιξε, σουσάμι» (η αξέχαστη φράση του Ali Baba), για να μπει επίσημα σε αυτές τις συγκρούσεις το Taekwondo, ένα άθλημα που προέρχεται από μια χιλιετία κορεάτικη πολεμική τέχνη. Έπρεπε να περιμένει πολλά πολλά χρόνια για να καλωσοριστεί το Sydney 2000. Σε αυτά οι Κουβανοί, με ελάχιστο χρόνο εξάσκησης -μόλις από το 1987-, άρχισαν να υφαίνουν μια αλυσίδα από μετάλλια. Και αυτή τη φορά δεν υπήρχε μαγεία!

Ανέβηκε στο βάθρο αργότερα το 2004, το 2008 και το 2012. Δεν μπόρεσε το 2016. Τώρα ο Ραφαέλ Άλμπα πέτυχε το χάλκινο στο πρωτάθλημα του Τόκιο 2020.

«Νομίζω ότι αυτό το χάλκινο μετάλλιο, παρόλο που δεν είναι το χρυσό που περίμεναν όλοι – και το λέω κυρίως για μένα, γιατί είμαι αυτός που το περίμενα περισσότερο, αυτός που θυσίασα τα περισσότερα για αυτό – είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. την αθλητική μου καριέρα. Και νομίζω ότι είναι καλό για κάθε αθλητή που είναι αφοσιωμένος στο να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό γιατί δεν έπεσε εύκολα. Χάνω στον πρώτο αγώνα. Είχα μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία δεν έχασα», μας είπε στο WhatsApp.

– Μπορείτε να σας δουν να αγωνίζεστε στο Παρίσι 2024;

«Ναι, έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτές. Την ώρα της συνέντευξης βρίσκομαι στη ζώνη κατάταξης, καταλαμβάνω το νούμερο τρία στην κατάταξη. Όμως όσο περνάει ο καιρός γίνονται αγώνες και καθώς δεν συμμετέχω χάνω θέσεις. Και πάλι υστερώ σε κατηγοριοποίηση.

«Πιστεύω ότι δεν μπορείς να χάσεις αυτή την ευκαιρία να έχω ήδη τοποθετηθεί στην προκριματική ζώνη. Ούτε πρέπει να φτάσεις στην κατάσταση ενός ηπειρωτικού προκριματικού, στον οποίο όλα μπορούν να συμβούν και είσαι εκτός.

«Αλλά ναι, έχω μεγάλες πιθανότητες να συμμετάσχω στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες μου. Ποιος ξέρει αν μπορώ να κερδίσω άλλο μετάλλιο, ίσως άλλου χρώματος. Βελτιώστε το αποτέλεσμα μου. Αλλά ρε, μετάλλια χτίζονται, μετάλλια δεν πέφτουν από το πουθενά. Πρέπει να βάλεις μπάτζετ για να υπάρξει συνέχεια του αποτελέσματος».

-Τι έκανες?

«Βρίσκομαι στην πατρίδα μου, το Σαντιάγο ντε Κούβα. Έκανα κάποια προπόνηση τακτικά, προσπαθώντας να κρατηθώ όσο το δυνατόν καλύτερα και επίσης ξεκουράστηκα λίγο γιατί ήταν πέντε χρόνια προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και, πραγματικά, όταν παρατείνετε τις προθεσμίες προπόνησης, το σώμα φθείρεται. Επανέρχομαι σε φόρμα παρόλο που δεν έχω καμία ικανότητα. Το πρώτο που έρχεται είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Απριλίου στην Κίνα, για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην πορεία».

– Οι επόμενοι στόχοι;

«Στον αθλητισμό θα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Κίνα, αλλά προσωπικά η κύρια αρμοδιότητα μου είναι να πετύχω σταθερότητα. Έχοντας, όπως λέει κάποιος, στέγη, για να μπορέσω να ζήσω εκείνη τη ζωή που χρειάζονται και οι αθλητές. Δεν είναι το παν για να πετύχεις αποτελέσματα στον αθλητικό τομέα, έχεις και οικογένεια και θέλεις να την απολαύσεις και να δώσεις πίσω όλη αυτή τη στήριξη που μας δίνουν στις δυνατές στιγμές των αγώνων».

– Πότε λέτε στέγη είναι σπίτι;

«Λοιπόν, ναι, η σταθερότητα ενός ανθρώπου είναι η οικογένεια και η ηρεμία του, και χωρίς να υπάρχει ένα μέρος για να το ξαναενώσει, γίνεται αδύνατο. Είναι το κομμάτι που έχει ακόμα δυσκολίες, η προσοχή σε όσους από εμάς βγαίνουμε έξω και δίνουμε σώμα και ψυχή για να εκπροσωπήσουμε την Κούβα με αξιοπρέπεια».

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar