Είκοσι ένα χρόνια ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

94
Είκοσι ένα χρόνια ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Φωτογραφία: vix.com

Ουάσιγκτον, 2 Νοεμβρίου (Prensa Latina) Ο κόσμος γιορτάζει σήμερα 21 χρόνια αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, γεγονός που εγκαινιάστηκε την ίδια ημερομηνία το 2000 με την άφιξη του Expedition One, του πρώτου μακροχρόνιου εκεί.

Αποτελούμενη από έναν Αμερικανό διοικητή και δύο ρωσικά μέλη του πληρώματος, η αποστολή ξεκίνησε όταν το πλήρωμα έδεσε στο σταθμό του ρωσικού διαστημικού σκάφους Soyuz TM-31, το οποίο είχε αναχωρήσει δύο ημέρες νωρίτερα.

Στο πλοίο βρισκόταν ο διοικητής William Shepherd, ο οποίος είχε ήδη βρεθεί στο διάστημα τρεις φορές στο παρελθόν σε αποστολές με φέρι που διαρκούσαν έως και μία εβδομάδα.

Συνοδευόταν από τους Ρώσους Yuri Guidzenko και Sergei Krikalyov, οι οποίοι είχαν και οι δύο μακροχρόνια εμπειρία διαστημικών πτήσεων στο Mir. Ο Κρικάλιοφ πέρασε περίπου έναν ολόκληρο χρόνο στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των 136 ημερών της αποστολής, το πλήρωμα της Expedition One ενεργοποίησε διάφορα συστήματα στο σταθμό, αποσυσκευάστηκε τον εξοπλισμό που είχε αποσταλεί και φιλοξένησε τρία πληρώματα πορθμείων και δύο μη επανδρωμένα οχήματα ανεφοδιασμού Russian Progress.

Εκείνη την εποχή, ο διαστημικός σταθμός ήταν μόνο τρεις ενότητες, όχι το ερευνητικό συγκρότημα που σήμερα είναι τόσο μεγάλο όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 400 χιλιόμετρα από τη Γη.

Ένα διεθνές πλήρωμα έξι ατόμων ζει και εργάζεται επί του παρόντος στον σταθμό καθώς ταξιδεύει με ταχύτητα οκτώ χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο και πλέον δεκαετιών, περίπου 240 άνθρωποι από 19 χώρες επισκέφθηκαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 230 διαστημικοί περίπατοι για τη συναρμολόγηση, τη συντήρηση και τις βελτιώσεις του.

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες πειράματα που σχετίζονται με τη βιολογία, τη βιοτεχνολογία, την επιστήμη της γης, τη φυσική επιστήμη και άλλα έχουν πραγματοποιηθεί στον διαστημικό σταθμό 108 διαφορετικών χωρών.

Οι μελέτες επικεντρώνονται επίσης στην εξέταση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η ανακύκλωση απορριμμάτων πλαστικών και το φιλτράρισμα του διοξειδίου του άνθρακα, και τα δύο κρίσιμα βήματα για μακροχρόνιες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar