Η Λατινική Αμερική με υψηλή επιρροή του καρκίνου του μαστού

227
Η Λατινική Αμερική με υψηλή επιρροή του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί περίπου 100.000 θανάτους ετησίως στην Αμερική, οπότε το κάλεσμα σήμερα είναι για έγκαιρη διάγνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), αυτή η ασθένεια αντιπροσωπεύει το 16 τοις εκατό όλων των γυναικείων καρκίνων, ενώ περισσότερες από 462 χιλιάδες γυναίκες διαγνώστηκαν με αυτήν στην περιοχή.

Κάθε 19 Οκτωβρίου ο κόσμος γιορτάζει την ημέρα της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού, μια ημερομηνία που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη σημασία της τακτικής εξέτασης μαστού, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν σημεία ή ανωμαλίες.

Προορίζεται επίσης να είναι μια υπενθύμιση της δέσμευσης της κοινωνίας ενάντια σε αυτό το κακό.

Μια πρόσφατη έκθεση PAHO αναφέρει ότι οι περισσότερες γυναίκες που ανιχνεύθηκαν με καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια (I και II) έχουν καλή πρόγνωση επιβίωσης έως και πέντε χρόνια στο 80 και στο 90 τοις εκατό των περιπτώσεων, εάν λάβουν θεραπεία.

Ωστόσο, το κείμενο αναφέρει ότι σε πολλές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτή την ασθένεια σε τελευταία στάδια.

«Η πρόκληση για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, ειδικά σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, είναι η εφαρμογή και η διατήρηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και έγκαιρης ανίχνευσης, με έγκαιρη πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία και εξάλειψη των φραγμών στην ιατρική περίθαλψη», τονίζει η οργάνωση.

Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα έχει καρκίνο του μαστού στη ζωή της και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά το στήθος της.

Αυτή η πάθηση είναι ένας όγκος που δημιουργείται στα κύτταρα και τις δομές των αδένων των ιστών του μαστού και μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο τύπους: το καρκίνωμα του πόρου in situ, το οποίο αναπτύσσεται μέσα στους αγωγούς που χρησιμεύουν για τη μεταφορά του πρωτογάλακτος, όταν η γυναίκα λάμπει.

Υπάρχει επίσης λοβιακό καρκίνωμα in situ, το οποίο εμφανίζεται σε ένα λοβό του μαστού, όπου παράγεται το μητρικό γάλα.

Αυτός ο τύπος όγκου θεωρείται προκακοήθης επειδή οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτόν έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύσσουν μεταστάσεις σε όλο το σώμα.

Ο PAHO καλεί να είμαστε προσεκτικοί στα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου όπως η παρουσία ενός όγκου ή οζιδίου στο στήθος και η υπερβολική αύξηση των λεμφαδένων, πολύ κοντά στη μασχάλη ή αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος ή την υφή του μαστού.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ερυθρότητα του δέρματος, ειδικά κοντά στην θηλή της θηλής, σχηματισμός ρυτίδων στο δέρμα, εκκρίσεις από τη θηλή και ξεφλούδισμα του μαστού, καθώς και πόνος ή δυσφορία σε αυτήν την περιοχή, απώλεια βάρους και πρήξιμο στο όπλα.

Ähnliche Beiträge
1 Kommentar
    Hgvtvfcfc

    18

    18 November 2021 Antworten

Schreibe einen Kommentar