Καλοί Ιοί | ΒοημίαΒοημία

14
Καλοί Ιοί |  ΒοημίαΒοημία
ιός φάγου

Φωτογραφία: eitb.eus

Από την παιδική ηλικία μας διδάσκουν ότι οι ιοί είναι κακοί. Και χάρη στην πανδημία του κορωνοϊού, η φήμη τους έχει πέσει κατακόρυφα. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχουν κάποιοι ήρωες ανάμεσα σε τόσους κακούς. Αυτοί είναι βακτηριοφάγοι, που ονομάζονται επίσης φάγοι, οι ιοί που μολύνουν τα βακτήρια.

Ελέγχουν τους βακτηριακούς πληθυσμούς, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Σκοτώνουν έως και το 40% των βακτηρίων στους ωκεανούς κάθε μέρα, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων και στην ανακατανομή της οργανικής ύλης, γράφει η βιολόγος Miriam Frankel στο άρθρο της για το The Conversation.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι φάγοι μπορεί να είναι οι τελευταίοι γενετικοί τροποποιητές της φύσης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν νέα γονίδια που τα κύτταρα μπορούν να τροποποιήσουν για να αποκτήσουν νέες λειτουργίες.

«Φυσικοί και τροποποιημένοι φάγοι έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως θεραπεία με φάγο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά», τονίζει ο συγγραφέας.

Πώς είναι οι φάγοι;

Τα περισσότερα έχουν ένα άκαμπτο κέλυφος που ονομάζεται καψίδιο που είναι γεμάτο με το γενετικό σας υλικό. Σε πολλές περιπτώσεις, το κέλυφος έχει περισσότερο χώρο από ό,τι χρειάζεται ο φάγος για να αποθηκεύσει το DNA που είναι απαραίτητο για την αντιγραφή του.

Για το λόγο αυτό, οι φάγοι έχουν χώρο να μεταφέρουν επιπλέον γενετικές αποσκευές: γονίδια που δεν είναι πραγματικά απαραίτητα για την επιβίωση των φάγων και τα οποία μπορούν να τροποποιήσουν κατά βούληση.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι. Οι λοιμώδεις φάγοι λειτουργούν σε ένα πρόγραμμα εισβολής-αντιγραφής-καταστροφής.

Μπαίνουν στο κελί, παίρνουν τα συστατικά του, κάνουν αντίγραφα του εαυτού τους και εκρήγνυνται.
Οι εύκρατοι φάγοι, από την άλλη πλευρά, παίζουν το μακρύ παιχνίδι. Συγχωνεύουν το DNA τους με αυτό του κυττάρου και μπορούν να παραμείνουν ανενεργά για χρόνια έως ότου κάτι πυροδοτήσει την ενεργοποίησή τους. Στη συνέχεια επιστρέφουν στη μολυσματική συμπεριφορά: αναπαράγονται και εκρήγνυνται.

Επιδιόρθωση DNA

Τα βακτηριακά κύτταρα ενδιαφέρονται επίσης να μάθουν εάν το DNA τους διασπάται. Αν ναι, ενεργοποιούν ένα σύνολο γονιδίων που προσπαθούν να επιδιορθώσουν το DNA. Αυτό είναι γνωστό ως βακτηριακή απόκριση SOS.

Τα βακτήρια ενορχηστρώνουν την απόκριση SOS χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που μοιάζει με διακόπτη που ανταποκρίνεται στη βλάβη του DNA: ενεργοποιείται εάν υπάρχει βλάβη και παραμένει απενεργοποιημένη εάν δεν υπάρχει βλάβη.

«Έτσι, ενώ μπορεί να έχετε συνηθίσει να θεωρείτε τους ιούς ως τους βασικούς κακούς, μπορούμε να πούμε ότι είναι οι μηχανές γενετικής καινοτομίας της φύσης. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι είναι εδώ σήμερα για αυτούς», καταλήγει ο Frankel.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar