Ο ιός Covid-19 σκοτώνει σημαντικά εγκεφαλικά κύτταρα

56
Ο ιός Covid-19 σκοτώνει σημαντικά εγκεφαλικά κύτταρα
SARS-CoV-2 σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

SARS-CoV-2 σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου / Φωτογραφία στο actuality.rt.com

Μια ομάδα επιστημόνων από διαφορετικά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα ανακάλυψε πώς ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί το covid-19, επηρεάζει σημαντικά αγγειακά κύτταρα στον εγκέφαλο που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην καλή λειτουργία του οργάνου. έχουν αναφερθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας.

Αφού ανέλυσαν τα λείψανα ασθενών που πέθαναν από τον κοροναϊό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παθογόνο είχε προκαλέσει τον θάνατο των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν τα αιμοφόρα αγγεία που απομονώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα από δυνητικά τοξικά μόρια και παίζουν βασικό ρόλο στην επαρκή ποσότητα αίματος. παροχή στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο SARS-CoV-2 μολύνει μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται ενδοθηλιακά κύτταρα, τα «αναγκάζει» να παράγουν ένα «είδος μοριακού ψαλιδιού» από το δικό τους γενετικό υλικό, με το οποίο «κόβουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NEMO, απαραίτητη. για την επιβίωσή τους», οπότε θα καταλήξουν να πεθάνουν.

Γυαλιά φάντασμα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόλις πεθάνουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, γίνονται κάτι που είναι γνωστό ως «αγγεία φάντασμα», αφού όταν είναι άδεια χάνουν την ικανότητά τους να απομονώνουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό από ξένες ουσίες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από μικροαιμορραγίες του εγκεφάλου.

Ομοίως, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φανταστικών αγγείων, η ροή του αίματος μειώνεται στις πληγείσες περιοχές, γεγονός που προκαλεί τη στέρηση οξυγόνου και γλυκόζης από άλλους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων, προκαλώντας βλάβες που, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες, επισημαίνουν. Οι ειδικοί.

Ωστόσο, εξηγεί ο Vincent Prevot, συν-συγγραφέας της μελέτης, η πιθανή βλάβη στον εγκέφαλο και στις προσβεβλημένες αγγειακές δομές θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη, όπως έχουν παρατηρήσει στο εργαστήριο. «Έχουμε δει ότι στα χάμστερ, τα οποία αναπτύσσουν πολύ ήπιες μορφές του Covid-19, το φαινόμενο είναι προφανώς αναστρέψιμο, επομένως μπορούμε να περιμένουμε ότι είναι αναστρέψιμο και στους ανθρώπους», εξήγησε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature, κάνουν τους ειδικούς να αναρωτιούνται για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και ο εγκέφαλός τους δεν ποτίστηκε σωστά. Κατάσταση που, υποπτεύονται, «θα μπορούσε να προδιαθέσει ορισμένους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να αναπτύξουν γνωστικές διαταραχές, νευροεκφυλιστικές διαταραχές ή ακόμα και άνοια».

(ειδήσεις RT)

Ανακαλύπτουν ότι ο ιός που προκαλεί το covid-19 προκαλεί το θάνατο σημαντικών κυττάρων του εγκεφαλικού αγγειακού συστήματος

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar