Το (βιώσιμο) μέλλον του (ε) εμπορίου | Tech Economy 2030

22
Το (βιώσιμο) μέλλον του (ε) εμπορίου |  Tech Economy 2030

Η εικόνα διανέμεται από την Pxfuel

Το 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο βελτίωσε τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε αποκλεισμό. Η δυνατότητα αγορών μπροστά από μια οθόνη αντιπροσώπευε μια ασφάλεια, μια ευκαιρία να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους. Αλλά το περιβάλλον; Πόσο κοστίζει αυτός ο ρυθμός αγοράς στη βιωσιμότητα;

Οι γρήγορες παραδόσεις και οι ολοένα και πιο απαιτητικές προσδοκίες των καταναλωτών μαζί με ορισμένες αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες όπως δωρεάν αποδόσεις και συνεχείς αλλαγές (με συχνότητα, στην Ιταλία, 13%) συχνά αποδεικνύονται αντιπεριβαλλοντικές επιλογές και επηρεάζουν επίσης την ποσότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συσκευασίες ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελούν ήδη κανονικά το 15% του συνολικού πλαστικού που καταναλώνουμε.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι μέχρι πριν από την πανδημία, οι διαδικτυακές αγορές δεν αντικατέστησαν τα έξοδα στο «φυσικό» κατάστημα, αλλά προστέθηκαν σε αυτά. Τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον; Το 2020 ήταν στην πραγματικότητα το σημείο καμπής τις αγοραστικές συνήθειες καθώς και τον τρόπο ζωής.

Shopify, ο πέμπτος παίκτης στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει συγκεντρώσει τα δεδομένα ενός εκατομμυρίου πωλητών και τις πληροφορίες των πελατών του, απομονώνοντας ορισμένες τάσεις που θα μας συνοδεύσουν τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση απαριθμεί την Ιταλία μεταξύ των χωρών που έχουν υποφέρει περισσότερο από άλλες από την αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τάση που επηρεάζει όλους αλλά κυρίως νέους κάτω των 35 ετών.

Η πρώτη πτυχή που τονίζεται είναι ότι οι καταναλωτές θα αγοράζουν όλο και λιγότερο στο κατάστημα (μόνο το 57% τους επόμενους έξι μήνες) και πολύ περισσότερα στο διαδίκτυο (σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων)διατηρώντας άθικτη την επιβίωση του φυσικού καταστήματος. Η πιο σημαντική αλλαγή πορείας είναι αυτή που αφορά το ψηφιακό: σύμφωνα με το Shopify, η κύρια προσπάθεια να διατηρηθεί σταθερή η αφοσίωση των καταναλωτών είναι μια πολυκάναλη προσέγγιση, καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες της, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ανέπαφες πληρωμές (αυξήθηκαν κατά 122% σε σύγκριση με το 2019) και διαφορετικές επιλογές παράδοσης.

Οι καταναλωτές θα αγοράζουν όλο και λιγότερο στο κατάστημα (μόνο το 57% τους επόμενους έξι μήνες) και πολύ περισσότερα στο διαδίκτυο (σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων)διατηρώντας άθικτη την επιβίωση του φυσικού καταστήματος

Σε σύγκριση με το 54% των καταναλωτών που προτίμησαν την κλασική παράδοση κατ ‚οίκον με αποστολή αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν εναλλακτικές μεθόδους, δηλαδή παράδοση από τοπικά σημεία πώλησης (28%) ή σημεία συλλογής (23%)Το Ενώ η υποστήριξη των τοπικών πραγματικοτήτων παραμένει μια καλή πρακτική για την οικονομία, τα σημεία απόσυρσης είναι ολοένα και πιο σημαντικά για τη βιωσιμότητα όταν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και σύμφωνα με ορισμένες μεταβλητές, όπως η τάση του χρήστη να χρησιμοποιεί το δικό του όχημα και τη βελτιστοποίηση ταξιδιού για περισσότερους από έναν σκοπούς , όπως όταν i ερμάριο βρίσκονται σε χώρο με μεγάλη πυκνότητα καταστημάτων ή μέσα σε εμπορικά κέντρα.

Μια τάση που αναπτύχθηκε για σχεδόν όλους τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που μπορεί να κάνει μια περιβαλλοντική διαφορά μπροστά σε ένα δίκτυο πάρτε πόντους διαδεδομένη, ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές, όπου το τελευταίο μίλι της αλυσίδας εφοδιαστικής κοστίζει περισσότερο από άποψη χρόνου, μεταφοράς, εκπομπών.

Μεταξύ των νέων (καλών) συνηθειών, υπάρχει η αναζήτηση ανεξάρτητων εμπόρων λιανικής και η αγορά από μικρές μάρκες ή από επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει, στο κατάστημα ή στο διαδίκτυο. Αυτό είναι περισσότερο ένας σκοπός παρά μια πραγματική τάση, αλλά το δηλωμένο κίνητρο βασίζεται στην ηθική και την αλληλεγγύη: να υποστηρίξουμε νέες επιχειρήσεις και τοπική επιχειρηματικότητα.

Αυτό που θέλουν οι καταναλωτές και θα κρίνουν τα επόμενα χρόνια είναι η προσοχή των εμπορικών σημάτων στη βιωσιμότητα των προϊόντων και τους ευεργετικούς σκοπούςΤο Εάν το εμπόριο είναι αλληλεπίδραση και όχι συναλλαγή, όλο και πιο συχνά οι εταιρείες που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά θα πρέπει να γίνουν σύμβουλοι κοινωνικών ή περιβαλλοντικών σκοπών μεταφέροντας μέρος του κύκλου εργασιών που προέρχεται από αγορές. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη που ενδιαφέρει τους καταναλωτές περνά από μία διαφανής επικοινωνία – ιδίως όσον αφορά τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους – και αΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ omnichannel που δεν ξεχνάει το φυσικό σημείο πώλησης: ποιος ξέρει αν ο αριθμός FutureBrand θα επιβεβαιωθεί μετά την πανδημία στην οποία το 53% της Generation Z προτιμά να αγοράζει από μάρκες ή λιανοπωλητές που διαθέτουν φυσικό κατάστημα εκτός από το ψηφιακό σε ρευστό διάσταση χωρίς σύνορα („phygital”).

Εάν το εμπόριο είναι αλληλεπίδραση και όχι συναλλαγή, όλο και πιο συχνά οι εταιρείες που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά θα πρέπει να γίνουν σύμβουλοι κοινωνικών ή περιβαλλοντικών σκοπών μεταφέροντας μέρος του κύκλου εργασιών από αγορές

ο συνομιλητικό εμπόριο είναι στην πραγματικότητα ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς αυτής της περιόδου. Οι πωλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση της συνομιλίας με τον πωλητή έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με την ανάλυση Shopify, κατά 185%, ενώ το Shopify υπολογίζει πάντα ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους προτιμούν να αγοράζουν βιώσιμα και πράσινα προϊόντα.

Από αυτή την άποψη, η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των εθνών που εκπροσωπούνται, δεύτερη μετά την Ισπανία όσον αφορά τις δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς που σχετίζονται με αγορές, τρίτη για την τάση στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Η επιλογή „να κάνουμε το σωστό“ ανταμείβεται επίσης παγκοσμίως: σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, ήδη το 2018 το 81% των καταναλωτών παγκοσμίως θεωρούσε την προσοχή των εταιρειών στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα πολύ σημαντική, ενώ το 66% των ερωτηθέντων συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα, ενώ είναι ολοένα και πιο διαδεδομένο γεγονός ότι οι καταναλωτές επιβραβεύουν με εμπιστοσύνη τις πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες εταιρείες με την πάροδο του χρόνου.

Η διαφάνεια βασίζεται σε αυτό το κοινό θέμα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε Sustainabuy που ενσωματώνει δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή πρόκειται να αγοραστούν στην εμπειρία αγορών μέσω διαδικτύου, υπολογίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού που χρησιμοποιούμε και αγοράζουμε. Η μεγαλύτερη διαφάνεια σε ουσίες, υλικά, παραγωγή και συσκευασία επιτρέπει στον ενημερωμένο καταναλωτή να έχει μεγαλύτερη επίγνωση του «βάρους» των συνηθειών του στον πλανήτη.

Στον χάρτη πορείας που καταρτίστηκε πέρυσι απόΤαμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το τελευταίο σημείο είναι: «βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές». Αλλά όπως είδαμε από πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία, δεν είναι πάντα οι πωλητές αυτοί που υπαγορεύουν τις οδηγίες.

Η αλλαγή στον κόσμο των αγορών είναι ένας διάλογος μεταξύ πωλητών και καταναλωτών και ακολουθεί τις δύο γραμμές της βιωσιμότητας και της ψηφιακής καινοτομίαςΤο Οι αξιώσεις μας αυξάνονται σε σχέση με μια εμπειρία αγορών γεμάτη τεχνολογικά, ψηφιακά και βιώσιμα χαρακτηριστικά, ενώ οι λιανοπωλητές δεν μπορούν παρά να βασίζονται σε ψηφιακούς πόρους για όλες τις υπηρεσίες τους, από την προμήθεια έως το λιανικό εμπόριο.

Μεταξύ των βημάτων για να πάρει πλευρά πωλητές, πρώτα απ ‚όλα να εμπλακούν προμηθευτές και λιανοπωλητές σε αυτή τη μορφή συνομιλίας με περιβαλλοντικό θέμα, αναλαμβάνουν να αποφύγουνυπερπληρώ χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης χάρη στη μελέτη δεδομένων πωλήσεων, χρησιμοποιήστε αυτά τα κανάλια – τα κοινωνικά μέσα – κατάλληλα για τις γενιές που είναι πιο ευαίσθητες στο θέμα της βιωσιμότητας.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι εμφανή στο branding των εργοδοτών: σχεδόν το 40% των millennials, δηλαδή ένας στους 3 εργαζόμενους, επιλέγει μια δουλειά με βάση την εταιρική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα και τη δέσμευσή της για περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες.

Τι γίνεται με εμάς, τους διαδικτυακούς αγοραστές του ρυθμού της πανδημίας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο μιας διευρυνόμενης τάσης;

Ξαναβρείτε την παράδοση με την ησυχία σου, αγορές εγγύτητας, συμφωνείτε να πληρώνετε έξοδα παράδοσης από μικρότερους εμπόρους λιανικής, παραμένετε ενήμεροι για τη συσκευασία, τη διάθεση, την ανακύκλωση των υλικών των λιανοπωλητών που επιλέγουμε, αποφύγετε την εύκολη και δωρεάν πολιτική επιστροφής.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar